HALLÅ DÄR…

Foto Lia Sandberg

… Lia Sandberg Moustogianni, Festivalkoordinator för Ungdomsteaterfestival 2014 som går av stapeln i Malmö i helgen! Vad är det här för festival?

Ungdomsteaterfestival 2014 är den stora årliga teaterfestival där våra 180 unga deltagare inom Barn-och Ungdomsteaterverksamheten på MAF avslutar sitt läsår av teaterundervisning med att spela upp var sin pjäs regisserad av sina fenomenala teaterpedagoger. Fjorton av våra grupper att spela pjäser nu under den här helgen. Teaterfestivalen var i Studioteaterns regi under 14 år och har en gammal förankring och historia i Malmö. De senaste fyra åren har jag varit koordinator för Ungdomsteaterfestivalen och intresset bland unga bara växer! Det är en chans för unga som älskar teater att verkligen sätta upp shower ”på riktigt”, med ljus och ljudsättning av vår tekniker och med stöd från våra praktikanter, använda kostym som våra kostymörer gjort och scenografi som våra anställda i Verkstan fixat. Detta året samarbetar jag med Malmö Stads ”Praktik vid Events” och har arbetslett 20 unga avlönade praktikanter att fungera som publikvärdar, ljus och ljudassistener och scenassistenter, bredvid våra pedagoger och ordinarie personal. Det känns bra att på detta sättet kunna ge unga arbetslivserfarenheter dessutom!

Var håller ni till?

På MAF/Ungdomens Hus: Scen 1, Scen 2 och Scen 3, samt Festsalen. Café Barbro/Tea på Norra Skolgatan 10b fungerar som vår festivalcentral, där besökarna kan köpa ett entréarmband till hela festivalen, fika i caféet, titta på vår fotoutställning om MAF:s teaterföreningar, pyssla och där barn kan få ansiktsmålningar.

Har ni något tema?

Rättvisa är temat för festivalen, vilket går som en röd tråd genom pjäserna.

Varför just ett tema på rättvisa?

Min och pedagogernas tanke i produktionsprocessen var att vi i samhället ständigt behöver jobba på rättvisa, precis som demokrati och yttrandefrihet, för att främja och bevara fredliga och inkluderande strukturer. Teatern har precis som media en roll att spela här. Teatern blir för våra unga deltagare en arena där de kan bearbeta, debattera och reflektera över sin samtid. Där de kan få självförtroende i sina åsikter, tala inför andra om dem, ta in andras åsikter, analysera skeenden, uttrycka sig på olika sätt och hitta sin väg att skapa ett bättre samhälle. Våra unga fick därför spåna kring olika rättvisefrågor och ur det kom de 14 pjäser som vi sätter upp i helgen.

Några exempel?

”Gatumusikanterna från Bremen”, som berör djurens rättigheter i en tid då barn hör mycket om bristande djurskydd i media. ”Sanningen…”, om ett farligt läkemedelsbolag och vad deras virus gör med människorna. ”Askungen”, som elever valde för att bearbeta sina känslor om några av de största orättvisorna: barnarbete, brist på jämlikhet och fattigdom.

Vem är det som spelar och för vem spelas pjäserna?

Det är våra unga medlemmar i åldrarna 8-22 år som spelar för alla som vill komma och titta! Många av föreställningarna är tänkta att vara familjeföreställningar.

Vem riktar sig festivalen till?

Festivalen riktar sig till alla som vill komma och titta! Det blir oftast mycket släkt och vänner till de unga som spelar, men alla är varmt välkomna att delta som publik och kanske även inspireras och engagera sig i teater här framöver!

Hur många programpunkter har ni?

Det är 14 pjäser som spelas 30 gånger under helgen. De flesta spelas en gång på lördagen och en gång på söndagen och två av dem spelas två gånger under lördagen och en tredje gång på söndagen.

Vad är det en absolut inte får missa under festivalen?

Missa inte vår livfulla invigning kl.10.00 på lördagen på innergården på MAF, då vi drar igång hela festivalen och sjunger tillsammans!

Ur föreställningen Askungen som spelas under helgens festival

Ur föreställningen Askungen som spelas under helgens festival. Foto: Privat.

Ungdomsteaterfestival 2014 på MAF varar från lördagen den 17/5 till söndagen den 18/5 fram till klockan 16.00.  (Sista föreställningen på lördagen ges 16.45).

MATHIAS MEYRELL

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s