VART SKA LUNDS KREATIVITET TA VÄGEN?

Det är ganska symtomatiskt att solen skiner över Stenkrossen i Lund just den här torsdagen, efter mörka moln och temperaturer ovärdiga maj månad de senaste dagarna. Stenkrossen på Kastanjegatan utsattes för en besinningslös vandalisering i helgen, men har rest sig på rekordtid. Kommunen har agerat snabbt och anlitat sanering, lagning och återställning. Från och med i dag är huset åter öppet för allmänheten och verksamheten är officiellt återuppstartad. I Stenkrossens publika utrymmen ser det nästan ut som om vandaliseringen inte har skett, så när som på några rester från brytfest-deltagarnas klottrande. Öppet och fullt användbart igen alltså; i helgen spelas flera föreställningar parallellt på husets scener.

Dagens öppna debatt, ledd av Lunds kulturchef Torsten Schenlaer, var förvisso förlagd till Stenkrossen men ämnet blickar egentligen ganska långt bortom helgens förstörelse, mot behovet av ett nytt kulturhus efter rivningen av Stenkrossen. Det är många som undrar över vad som ska hända med kommunens ungdomsverksamhet och de ideella föreningar som finns där, till exempel Lilla teatern, när kontraktet går ut. Just nu verkar ingen riktigt veta. Känt är dock att Lunds politiker sagt nej tack till ett eventuellt kulturhus på Öresundsvägen. Beslutet togs häromdagen och då flaggade kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M) samtidigt i media för att han kan tänka sig en viss förlängning av verksamheten på Kastanjegatan, mellan ett och ett och ett halvt år. Hur det blir i praktiken återstår att se.

Av det tjugotal personer som besökte debatten på nyrenoverade Stenkrossen var många engagerade inom kulturlivet på olika sätt. En viss kritik mot att mötet förlagts till klockan elva en torsdag förmiddag framfördes, men det är väl så att vissa tider passar en del personer bättre och vissa sämre. Inte så mycket att göra åt kanske, även om det hade varit bra om fler hade kunnat delta i debatten. Intressantare då att sammanfatta några de åsikter och frågor som behandlades under debatten. Här är några av de ämnen som dryftades:

Det finns ett verkligt och stort behov av ett eller flera permanenta kulturhus i Lund då det kommer att saknas inom en ganska snar framtid. Om det är viktigt att detta ligger centralt eller inte rådde det delade meningar om bland dagens deltagare. För en verksamhet inriktad på kulturverkstad, produktion och fritidsverksamhet med tillgång till andra scener verkar det ha mindre betydelse. För verksamheter som är beroende av publik för sina teateruppsättningar opera så är verkligheten en annan. Då måste publiken lockas ut till platser där de kanske inte tidigare har satt sin fot och det är ingen enkel uppgift för arrangörerna. Lilla teatern och Lilla Operan är två av de föreningar som skulle få jobba i motvind på en sådan plats.

Eftersom politikerna nyligen sade nej till ett nytt kulturhus på Öresundsvägen så finns det i dag inga nya, konkreta planer på var det skulle kunna ligga.  Observatoriet och Folkparken är olämpliga byggnader för det här syftet, enligt kulturchefen. Detta beror främst, säger han, på byggnadernas utformning och det faktum att de är kulturskyddade vilket omöjliggör den ombyggnad som är nödvändig. Inte heller Lunds stadshall ses som lämplig av kulturchefen då den saknar loger och andra nödvändiga utrymmen för ett permanent kulturhus. Frågan om en utbyggnad av Mejeriet lyftes också av några av deltagarna, men utmynnade inte i något konkret resonemang.

Lundaborna vill se att deras politiker kommer och ut och möter dem på ett helt annat sätt än de gör idag. Det blev mer och mer tydligt under debattens gång att en eller flera politiker borde ha stått vid sidan av kulturchefen för att också svara på deltagarnas frågor. Tydligen saknar Lunds invånare ett större engagemang från sina politiker, att de kommer ut och ”ser dem i ögonen” på möten och debatter.

Så, var står Lund då i frågan om ett permanent kulturhus, så som det önskas av befolkningen? Det verkar i nuläget svårt att säga något konkret om. Planer och idéer verkar inte saknas, åtminstone inte från tjänstemännens håll, men än så länge finns det inget som verkar matcha politikernas budget. Det pratas mycket om att Lund är idéernas och kreativitetens stad och det ideella engagemanget är otvivelaktigt mycket starkt. Även satsningarna på ungdomarnas kulturengagemang från kommunens håll är tydliga. Frågan är väl var all denna kreativitet ska odlas om verksamheten flyttar ännu längre ut från Lunds centrum, eller om det rent av saknas en tjänlig byggnad för verksamheten när vi når år 2015 eller 2016. De åren är inte alls speciellt långt borta och var står Lund då i kulturhusfrågan? Det är frågan.

(Genomskinlighet: Artikelförfattaren är engagerad som medlem i Lilla teatern, en av föreningarna på Stenkrossen)

MATHIAS MEYRELL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s